Myfitnesspal

myfitnesspal

Vélemény

Vendégcikk következik. Nagyon hálás vagyok ketomannek, hogy elvállalta, hogy készít egy részletes beszámolót az általa is használt és szeretett myfitnesspal applikációról. Szerintem nagyon részletes, hasznos összegzést készített, igazán alaposan körbejárta a témát.

Fogadjátok szeretettel!

Myfitnesspal: melyik applikációt válasszam?

Amikor az ember nekiáll egy számlálós étrendnek, legyen az kalória vagy szénhidrát, nagyon gyorsan rájön, hogy ez egy embert próbáló feladat. Az, hogy 2020-ban papíron naplózzuk az ételeinket már vicc kategória, tehát az ember azonnal a számítógépéhez, telefonjához nyúl. Rengeteg megoldás létezik a piacon erre a feladatra, én teljesen szubjektíven választottam ezt az applikációt és nagyon megszerettem. Ez a rövid bemutató cikk nem kereskedelmi vagy reklám célból készült, a programot fejlesztő céggel nem vagyok semmilyen jogi viszonyban és ezért nem kapok ellenszolgáltatást.

MyFitnessPal: ismertető

Nem tervezek egy teljes, minden funkciót részletesen bemutató cikket írni, egyrészt mert a cég a saját weboldalán ezt elég jól megteszi (igaz, angolul), másrészt vannak teljesen egyértelműen működő funkciók, amiket mindenki 1 perc alatt megért és megtanul. Azokra a funkciókra fogok koncentrálni, amik egyediek, vagy a piacon a legjobbak. Végül pedig lemondom, mik az applikáció hátrányai. Aztán mindenki döntse el maga…

A Google Play boltban ingyenesen letölthető a myfitnesspal applikáció és azonnal figyelmeztet, vannak mikro-tranzakciók. Ezt azonnal tisztázzuk, hogy a program teljesen ingyenes, de van egy prémium változata. Ebben a prémium kiadásban vannak extra funkciók és a képernyő alján lévő reklámokat ki lehet kapcsolni. Ami szintén fontos, hogy jelenleg a prémium előfizetés (mert ez havidíjas) kizárólag az USA-ban elérhető. Nagy kár, pedig biztos lenne pár ember, aki előfizetne az extra funkciókra. De erről később.

A telepítés után regisztrálni kell és megadni magunkról pár adatot. Ez egy nagyon fontos lépés és legyünk őszinték. Kor, testmagasság, testsúly, stb. Ha fogyás céljából használjuk az applikációt, akkor megadhatunk cél testsúlyt is. Ez később fontos lesz.

Ha ezekkel megvagyunk, akkor indulhat a naplózás.

A naplózás rész szerintem a legjobban sikerült és nagyon felhasználóbarát. Nagyon logikus, de pár dolog azért figyelmet érdemel.

myfitnesspal ételek, összetevők
  1. A rendszerben kereshetünk kész ételeket. Angolul és magyarul is fel vannak már töltve kész ételek és azok összetevői. Tehát ha megeszünk egy töltött káposztát, csak be kell írni a keresősorba és utána kiválasztani azt az ételt a találati listából, amit megettünk. Amire figyelni kell, hogy a kész ételeknél néha adagokra van megadva (pl. 1 gombóc, 1 szelet, 1 tányér), néha pedig grammra (100g). Ez utóbbi esetben nem árt egy konyhai mérleg. Tehát ha az étel grammokban van megadva és 1 adag 100g, mi meg megettünk 160g káposztát, akkor az adag sorban 1,6 értéket kell beírni. (1,6 x 100g=160g). Természetesen itt írhatunk 1- nél kisebb számot, amennyiben az 1 adag pl. 1000g és mi 250g-ot ettünk, ebben az esetben a matek 0,25 adagot ad ki. (0,25 x 1000g=250g).
  2. A rendszerbe vihetünk fel magunk recepteket! Itt a recept fülre kattintva kreálhatunk egy új ételt, és oda összetevőnként felvihetjük azt, amit főztünk. Én ezt rendszeresen alkalmazom. Egyrészt mert bizonyos ételeket másképpen készítek el, másrészt a rendszerbe mások által feltöltött ételeknél nem lehet pontosan tudni az összetevőket és az arányokat. Látni fogjuk a makrókat, de hogy mennyi húsból és egyéb összetevőből készült az étel, azt nem. Márpedig ha mi sok hús-kevés zöldség jellegű töltött káposztát főzünk, akkor érdemes felvinni saját receptként.
  3. Bolti élelmiszerek vonalkódos beolvasása. Ez számomra maga a mágia, de működik. Amikor egy feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, például joghurt, májkrém, akkor összetevőnként felvinni agyrém lenne. E helyett olvassuk be a vonalkódot a telefonunk kamerája segítségével, és tádáám, ott az étel. Már csak az elfogyasztott mennyiséget kell beírni és kész! Én eddig 1 olyan ételt találtam, ami a rendszerbe nem volt még feltöltve, tehát ez előfordulhat, de ritka. 🙂

myfitnesspal: elemzés

A szervezetbe bevitt ételek naplózása után azonnal megnézhetjük a részletes lebontását a makró tápanyagoknak, kalóriának, ásványi anyagoknak, ha legörgetünk a kép aljára és rányomunk a „Nutrients” menüre. Itt a rendszer által javasolt napi beviteli limiteket is találhatunk, amik sajnos a normál változatban nem állíthatóak. Talán ez a rendszer legnagyobb hiányossága, vagyis tudja ez, csak a prémium előfizetéssel. Így magunknak kell figyelnünk arra, hogy szénhidrátból, zsírból, fehérjéből mennyit vittünk be és mennyi a napi cél.

A képernyő tetején látható egy egyenlet. A rendszer folyamatosan írja nekünk, hogy mennyi kalóriát vittünk be és mennyi a napi cél kalóriánk. Ezt automatikusan számolja ki a jelenlegi és a cél testsúly alapján, amit az elején adtunk meg. Ezen utólag változtatni nem lehet. Aki meg nem számolja a kalóriákat, annak meg tök mindegy.

Edzések

Fel lehet vinni egy teljesen kézi módszerrel azt, ha aznap mozogtunk. Itt nincsenek kész funkciók, nekünk kell mindent kézzel bevinni. Ha például olyan futópadunk vagy evezőgépünk van, ami kiírja, hogy mennyi kalóriát égettünk el, jegyezzük meg és ezt az adatot kézzel bevihetjük. Ezzel csak annyi probléma van, hogy kizárólag a napi kalóriákkal szemben lehet ellensúlyozni és kész, másra nem igazán jó. A rendszer néha maga is figyelmeztet, hogy a fizikai mozgásokat pontosan nem lehet lemérni és ránk van bízva, mit kezdünk azzal, hogy pl. fél órát súlyzóztunk.

Testsúly naplózás

Amennyiben a kis emberkére kattintunk a kép alján (Me), egy olyan funkciót kapunk, ahol beírhatjuk az aktuális testsúlyunkat. Ha fogyási céllal használjuk a programot, ez nagyon hasznos. Egyrészt mert lehet időbeli diagramot kérni a testsúlyunk változásáról, ha a ‘Progress’ feliratra rábökünk, másrészt itt még lehet állítani az eredeti és cél testsúlyon, ha az elején ezt rosszul írtuk be. Az, hogy milyen gyakran érdemes ráállni a mérlegre, azt mindenki döntse el maga, de a túl gyakori (napi többször) mérlegelés tuti felesleges. Én a heti 1-2 alkalmat javaslom, mert ezzel ki lehet küszöbölni a test víz és egyéb körforgásából adódó ingadozásokat. Ha a napi ingadozásokat is ki akarjuk küszöbölni, akkor mindig reggel, pizsamában, azonnal felkelés után ugorjunk a mérlegre.

Kapcsolódás kütyükhöz

A My Fitness Pal egy elég jól támogatott rendszer, több fitness kütyüvel is képes kommunikálni, így a fenti edzés részhez akár lépésszámláló karkötő adatait is felhasználhatjuk és naplózhatjuk az e módon elégetett kalóriákat. Más applikációkkal is képes kommunikálni a program, a támogatott appok listáját érdemes végignézni a weboldalon. Ismét kiemelném, hogy táplálkozás szempontjából lényegtelen, de ha a kalória egyensúlyt akarjuk napi szinten naplózni, akkor ez egy nagyon hasznos szolgáltatás.

Tanácsok, receptek, szocializáció

Az alkalmazás egyik izgalmas része, a ‘Home’ (házikó) gomb megnyomásával érhető el. Itt egy görgethető oldalon edzések, receptek, ételek és mindenféle egészséges életmóddal kapcsolatos cikkek és videók találhatók. Többnyire angolul. Ezeket elérhetjük számítógépen is, mert az anyagokat a MyFitnessPal Blog oldalán tárolják. Amennyiben időnk engedi, érdemes a böngésző segítségével megnézni ezt az oldalt és az alkalmazás fő oldalán www.myfitnesspal.com található fórumot (‘Community’). Itt a felhasználók kérdeznek és írnak mindenféléről, ahogy egy fórumon szokás. Itt már lehet nyelvet választani, de mivel a magyar még nem világnyelv, így maradnak a szokásos idegen nyelvek.

Myfitnesspal beszámoló: hiányosságok

  1. Imádnám, ha a rendszer össze lenne kapcsolva valamilyen online áruházzal és előre be lehetne vinni, mit akarok enni a héten, az pedig a receptek összetevői alapján minimum összerakna egy bevásárlólistát, de ezt akár el is küldhetné automatikusan a boltnak, azok meg kihoznák. Ilyen funkciót már láttam működni, de nem egy ingyenes fitness applikációban.
  2. Nincs Európában prémium és a vele járó szolgáltatások. Nem lehet a makrókra saját, napi célokat beállítani. Ez egy elég súlyos hiányosság, amit meg lehet oldani és körbe lehet járni, de egy kezdő diétázónak nem könnyű.
  3. Nem lehet az adatokat lementeni és elemezni. Ez is csak a prémium előfizetőknek jár.
  4. Nem tud magyarul. 😛

Kb. ennyi.

Myfitnesspal vélemény: végszó

Mindenképpen érdemes körülnézni a piacon, mert vannak más alkalmazások, amik esetleg többet vagy mást tudnak. Amit nehéz überelni, az a vonalkódos adatbázis a bolti termékekről és a rengeteg főzési alapanyag, ami már mind bent van a rendszerben, az összes makróval, ásványi anyaggal és mindennel. Mindenképpen ajánlom, főleg az angolul tudóknak, de az app logikus felépítése miatt a csak magyarul beszélők is gyorsan meg fogják tanulni, mi hol van. Az más kérdés, hogy ki mit fog kezdeni azzal, ha pár főzési alapanyagot csésze (cup) vagy uncia (oz) mértékegységekben találjuk meg. Erre a célra ott van Dr. Google….

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük