Ketogén tesztcsík

ketogén tesztcsík nyitókép

Természetes igény, hogy a ketogén diéta kezdetekor szeretnénk tudni, hogy vajon ketózisban vagyunk-e már. Ehhez lehetnek segítségünkre a ketogén tesztcsíkok.

Induláskor nehéz is lehet meghatározni, hogy vajon jó irányba tartunk-e vagy szükséges valamit módosítani, igazítani a ketogén diétán, hogy elérjük és fenntartsuk a ketózist.

Az írás affiliate linket tartalmaz.

Ketogén tesztcsík: Mi történik ketóziskor?

Egész egyszerűen ha nem fogyasztasz magas szénhidráttartalmú ételeket, mert ketogén diétán vagy, nem áll majd a szervezeted rendelkezésére elegendő glükóz. Ezért a test alternatív energiaforrás után fog nézni és ketontesteket állít elő zsírból, ezzel helyettesíteni tudja a glükózt.

A ketonszint pedig már mérhető, kimutatható, ráadásul 3 módon is: a leheletben, a vizeletben és a vérben.

Ketogén tesztcsík: a ketózis mérése vizeletből

Ha tudni szeretnéd, hogy vajon ketózisban vagy-e, a ketogén tesztcsíkokkal ezt viszonylag olcsón és kényelmesen kiderítheted.

Egy 50 darabos csomag szerintem bőven elegendő. Mi online szereztük be. Amire érdemes figyelni, hogy felbontás után meddig használhatók a ketogén tesztcsíkok. Ez szerepel a csomagoláson. Emiatt sem érdemes nagyobb készletet felhalmozni, valamint még egy oka lesz, amire a ketogén tesztcsík pontosságánál térek ki.

TIPP: Ha napról napra szeretnéd nyomonkövetni a haladásodat, akkor érdemes a nap ugyanazon szakában mérned mindig.

Ketogén tesztcsík használata

ketogén tesztcsík eredmény
Az eredmény gyorsan leolvasható a ketogén tesztcsíkról

A ketogén tesztcsík mellé kapunk egy pontos használati utasítást is. Elegendő néhány másodpercre a vizeletbe mártani a tesztet. Majd 15 másodperc után már látszódik is az eredmény. Ezt össze is tudjuk hasonlítani a csomagoláson szereplő színtáblázattal. Minél sötétebbre színeződik a tesztcsík, annál nagyobb a szervezetünk ketonszintje.

Ketogén tesztcsík pontossága

Az első hetekben mindenképpen érdemes lehet ezt a mérési módszert választani. Ahogy már fentebb is írtuk, mert kényelmes és olcsó.

Az átállási időszakban a szervezeted még nem tudja hatékonyan használni a ketontesteket, ezért sokat ki fogsz pisilni, ami a teszten is láthatóvá válik.

Ha viszont már gyakorlottabb a szervezeted, régebb óta (több hónapja) vagy ketogén diétán, akkor a tested jól tudja már hasznosítani, kevesebb ketontest marad felhasználatlan és ez abban is látszik, hogy a ketogén tesztcsík kevésbé – vagy akár egyáltalán nem – színeződik el. Ez ne kedvetlenítsen el, ne gondold azt, hogy már nem vagy ketózisban vagy valamit nem jól csinálsz. Ebben az esetben egyébként érdemesebb lehet vérvizsgálatot csináltatnod, ha a szervezeted ketonszintjére vagy kíváncsi.

Ketogén tesztcsík helyett mit lehet még mérni?

Ahogy már említettük, vérből is kimutatható a szervezet ketonszintje. Ez egy nagyon pontos mérés lesz.

Magyarországon országszerte vannak magánvérvételi pontok, ha megengedhetjük magunknak, akkor kérjük egészen pontosan a béta-hidroxi-butirát (BHB) szintjének mérését. Vagy beszerezhetünk vércukormérőhöz hasonló, ketonmérő eszközt is, ami vércseppből méri a ketonszintet. Speciális keton tesztcsíkokra is szükség van hozzá, tehát ez sem egy olcsó megoldás.

Javasoljuk, hogy mielőtt belekezdenél a ketogén diétába, kérd ki orvosod véleményét is.

Forrás: www.healthline.com

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük