Ketogén diéta és alkohol

ketogén diéta és alkohol

A ketogén diétába belefér az alkohol? Léteznek egyáltalán ketogén barát alkoholok?

A ketogén diéta egy szénhidrátban szegény, zsírban gazdag étrend.

Mint minden diéta, a ketogén étrend is alapos tervezést igényel és a szénhidrátban gazdag édességek, rágcsák, cukros üdítők és alkoholok nem férnek bele.

Ugyanakkor az év során több olyan alkalom adódik, amikor bizony ünnepelünk és jólesne egy pohár alkohollal koccintani. Lehet ez születésnap, évforduló, diplomaosztó, nyelvvizsga, húsvét vagy az év vége, a karácsony és a szilveszter időszaka.

Az első jó hírem, hogy vannak olyan alkoholos italok, amikben kevés a szénhidrát, ezért mértékkel még a ketogén diétába is beleilleszthetőek.

Ketogén diéta és alkohol: keto barát alkoholok

A tiszta alkoholok egyértelműen ketogén barátok. Mint például a whiskey, a gin, a tequila, a rum vagy a vodka.

Jó választás lehet a vörös és fehér bor, amikből a száraz verziók még kevesebb szénhidrátot tartalmaznak. De 1-1 pohár pezsgő, habzó bor, édes bor vagy light sör is viszonylag könnyen beleilleszthető a ketogén étrendbe. Egy pohárnyi mennyiségben kb. 4-6 g szénhidrát van.

Ketogén diéta és alkohol: alkoholok, amiket kerülj el ketogén diétán

Ide tartoznak a koktélok, mint a Margarita, a Bloody Mary, a Pina Colada, a Cosmopolitan. De például a Sangria vagy a sör is, akárcsak a krémlikőrök. Jobban jársz, ha ezeket a ketogén diéta alatt elkerülöd.

Amire szintén érdemes odafigyelni, hogy mivel keverik/keverjük az italunkat. Gondoljunk például a népszerű vodka-narancs vagy whiskey-kóla párosításra. A narancslé (és a legtöbb gyümölcslé – kivétel talán a vörösáfonyalé), az energiaitalok, a kóla, a limonádé mind-mind rengeteg plusz szénhidrátot jelentenek, hiába indult tiszta alkohollal az italunk.

Ketogén diéta és alkohol: egy jó tanács

Az alkoholok tekintetében legyünk tehát óvatosak és mértékletesek. Azzal is számoljunk, hogy ha a napi szénhidrátadagunkból visszaveszünk, hogy maradjon „hely” az alkoholnak, akkor lehet, hogy hamarabb fogjuk érezni a hatását. Ezért az alkoholok mellé jó szívvel ajánlom ezt a ketogén borkorcsolyát is.

Javasoljuk, hogy mielőtt belekezdenél a ketogén diétába, kérd ki orvosod véleményét is.

Források:

www.healthline.com

www.medicalnewstoday.com

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük