Húsvéti sonka

húsvéti sonka recept

A sonkafőzés igazi mumus lehet azoknak, akik még sosem csináltak ilyet, de mint minden, ez is csak rutin kérdése. Elsőre lutri, aztán idővel a húsvéti sonka elkészítése sem lesz nehezebb, mint egy levesfőzés. Essünk is neki! Sonkafőzés lépésről lépésre!

Húsvéti sonka: az alapanyag

A sonkafőzés is az alapanyagok beszerzésével indul. Ez valószínűleg a legnagyobb kihívás a folyamatban, hiszen arra a kérdésre kell válaszolnunk, hogy milyen sonkát is vegyünk.

Egyáltalán sonkát kell venni?

Ezt a kérdés érdemes kivesézni. A húsvéti sonka alapvetően a hidegen füstölt sertéssonka. De mivel ez drága, ezért elég sok alternatíva van jelenleg a piacon, ami többé-kevésbé megfelel a kevésbé tehetős vásárló elvárásának, de van, amit mindenképpen javasolt elkerülni.

Ha bemegyünk a henteshez és füstölt sonkát kérünk, akkor a legnagyobb valószínűséggel a következő dolgot fogja mutatni:

füstölt sonka
füstölt sonka

Ez a kötözött, füstölt sonka. Ebből is van többfajta. Nézzük meg, mi a különbség!

Az első, ami szembetűnő, a kötözőanyag. A jó sonkát olyan kötözőzsinórral tekerik körbe, ami főzéskor nem ereszt ki magából mérgező anyagokat. Aztán van a gumis, színes, ami meg igen. Ez nem gond, vehetünk gumisat, csak azt mindenképpen le kell venni főzés előtt.

Emlékezzünk Bridget Jones kék levesére, amibe belefőzte a műanyag „spárgát”.

A csomagolás után a következő látható különbség a bőr és a zsír. Ne dőljünk be a modern hülyeségeknek és értsük meg, hogy az ízek a zsírban vannak! (Ha a ketogén diétát követed, tudod, hogy egyébként is kell és jó a zsír!) A „színhús” sonka jól hangzik, de az íze nem olyan jó. Tehát nyugodtan vegyünk zsíros, bőrös sonkát, legfeljebb nem esszük meg. Ha félünk, hogy sok a zsír és kevés a hús, vegyünk nagyobb sonkát!

Vannak egyéb javaslatok az interneten, hogy nyomkodjuk meg a húst, nézzük meg a puhaságát, ereszt-e levet, meg ilyen okos dolgok, amikre nem mindig van lehetőség. Ezt a „minőségellenőrzési” pontot én javaslom áthidalni azzal a megoldással, hogy csak minőségi forrásból vegyünk árut, és ne sajnáljuk rá a pénzt. Ha évente egyszer főzünk húsvéti sonkát, akkor arra költsünk egy kicsit többet, és akkor nem lesznek kellemetlen meglepetések.

Húsvéti sonka helyettesítés

Egyes cégek már évek óta árulnak húsvét idején más füstölt termékeket, amik szintén jól muzsikálnak húsvéti sonka helyett, és néha nem is olcsók. Ilyen például a füstölt tarja. Ez egy kicsit zsírosabb hús, de mint tudjuk, az nem baj. Ezen általában nincs bőr, és mivel látható a húsmetszet, jól megállapítható a zsír/hús arány. Ízre kellemes, picit más, mint a sonka, de nagyon hasonló.

A másik alternatíva a lapocka. Ez is egy zsírosabb fajta hús, ezen lehet bőr is. Amennyiben a termék minősége garantált, ez is megfelelő alternatívája lehet a húsvéti sonkának. Ezenkívül vehetünk füstölt csülköt is, mert van, aki azt szereti.

A következő termék, amit fel kell sorolnom a „nedves” sonka. Így néz ki:

húsvéti sonka
húsvéti sonka

Ez egy vákuumcsomagolt füstölt sonka, ami vízben ázik. Ez egy olyan megoldás, ahol a sonkát nem kell áztatni (erről majd később részletesen írok). A rizikó, hogy a sonka lehet folyékony füsttel kezelt, tehát semmi köze a hidegen füstölt sonkához, és más tartósítószerek is lehetnek benne, ami nem túl egészséges. Ez egy megbízható forrásból vett sonka, itt lehet tudni már a lejárati dátumból is, hogy ez nem tartósított termék. A sonka leírását is nézzük meg, ezek a szavak / kifejezések árulkodóak lehetnek: füstölt ÍZŰgyorspácolt, folyékony füstöt tartalmaz, füst ízt tartalmaz, gyorsérlelt.

Húsvéti sonka: a méret a lényeg

Mekkora sonkát vegyünk? Ha a család nagyon szereti a sonkát, és akár 2-3 étkezést is ki kell bírni, akkor személyenként és étkezésenként 100-120g sonkát kell számolni, plusz a zsír és a bőr, amit nem számolunk bele. Egyszerű számítással, egy 4 fős család 2 étkezésre 1,5 kiló húsvéti sonkát gond nélkül be fog lapátolni. Ha nagy a család, inkább két sonkát vegyünk, mint egy hatalmasat, hiszen a főzési időt sonkánként kell számolni, nem egyben. 2db 1kg-os sonka, az továbbra is 1 óra főzés.

Húsvéti sonka előkészületek – avagy a Szent Áztatás

Amennyiben száraz sonkát vettünk, és van időnk, akkor a főzés előtti napon, este tegyük be a sonkát a fazékba. Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és áztassuk. Másnap, a főzés előtt öntsük le ezt a vizet, majd tiszta vízben fogjuk megfőzni a sonkát. Ha nincs időnk, elfelejtettük, utazunk a rokonokhoz, akkor ez az áztatás el fog maradni. De ez annyira nem vészes dolog, mert akkor majd továbbfőzzük a sonkát.

Amennyiben nedves sonkát vettünk, tehát vízben áll és vákuumba volt csomagolva, ez az áztatás lépés teljesen felesleges és elhagyható. Ha vallásosan hiszünk a Szent Áztatásban, akkor meg úgy is megcsináljuk.

Húsvéti sonka főzés

  1. Szedjük le a kötözőanyagot, főleg, ha műanyag.
  2. Tegyük bele egy nagy fazékba és öntsünk rá annyi vizet, hogy teljesen befedje a sonkát, plusz egy ujjnyit.
  3. Ízesítsük a főzővizet kedvünk és a családi hagyományok szerint. Hagyma, fokhagyma, babérlevél és még rengeteg minden mehet bele a főzővízbe. Sót ne rakjunk a lébe. Én speciel semmit nem rakok a főzővízbe, és úgy is nagyon finom.
  4. A forrástól számítva annyi óráig főzzük a sonkát, ahány kiló. Pl.: Másfél kiló sonka -> másfél óra. Forrásig max. lángon főzzük, utána takarékon, mint a levest. Elég, hogy gyöngyözik.
  5. Forrás után előfordulhat, hogy habot képez, ezt kanállal szűrjük le. Nem jelent problémát.
  6. Ha előző nap nem áztattuk be, akkor plusz fél óra a minimum, de nagyobb sonkánál plusz 1 óra főzési idővel számoljunk.
  7. Érdemes húsvillával vagy tűvel megszúrni a húsvéti sonkát, hogy lássuk, mennyire puha. Ha nem az, akkor főzzük még tovább egy fél órát. Ne izguljunk, előbb-utóbb meg fog főni. Arra figyeljünk, hogy a sonka zsírja mindig puhább lesz, mint a hús!
  8. Ha kész van, öntsük le a levét és hagyjuk a fazékban kihűlni.

Húsvéti sonka főzőlé – avagy a ‘semmi ne vesszen kárba’ módszer

Én nem javaslom a tojások sonkalében való főzését, két okból.

Ha a tojások héja sértetlen, akkor semmi íz nem kerül a tojásokba a sonka levéből.

Másrészt a sonka főzőleve igen zsíros, főleg a teteje, így a tojások a kiszedés után is zsírosak lesznek, hacsak nem mossuk meg őket mosogatószerrel. Ami macerás. Főleg, ha közben leejtünk egyet vagy kettőt, mert csúsznak.

Van, aki még arra is vetemedik, hogy ebben a lében babot főz leveshez vagy sólethez. Ha biztosak vagyunk benne, hogy a sonka nem tartalmaz folyékony füstöt vagy tartósítószert, akkor lehet. Ha tartalmaz, akkor ezt semmiképpen ne csináljuk.

Húsvéti sonka tálalása

A húsvéti sonkát lehűtve kell tálalni és addig ne szeleteljük fel, amíg ki nem kerül az asztalra, mert kiszárad. Az első étkezés után a maradék sonkát érdemes fóliába csomagolni, és hűtőbe rakni. Így elkerülhetjük a kiszáradást és a hűtőben lévő szagok beivódását. Ha dobozba vagy vákuumfóliába rakjuk, ügyeljünk a tisztaságra. Ha bevisszük a baktériumokat és bezárjuk a hús mellé, gyorsan felszaporodnak és a hús megromlik.

Jó étvágyat!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük